INDEX 

van dingen & deuntjes

reisverhalen

natuur en landschap

naamkunde

Drentse Aa

volkskunde

paasvuren

Harmjan van Steenwijk

vliegwerk

eem kiek'n

in de smiesterd

wie is wie

gastenboek

over de Tuttels

email Jan Tuttel

email Harmjan van Steenwijk

email WebMasterFreak ProductionsFreak Productions

Bezoekers:

 

 

laatste update: 06 september 2006 22:30

Nieuwe Sagen en Korte Verhalen (door Jan Tuttel)

 
Nieuwe Sagen en Korte VerhalenIn de bundel ‘Nieuwe sagen en korte verhalen' komt van alles tot leven, waarvan veel mensen dachten dat het niet meer bestond. Spokerij, actieve geesten of bomen en bossen met een eigen karakter en een eigen wil.
Een rondspokende dienstmaagd, het geheime laatje in een kabinet in een Drentse havezathe, raadselachtige grafheuvels, een duivelsrooster bij een Drentse kerk, rare voorvallen op vliegvelden, geesten in jeneverbesstruwelen, een vurig kruis op een bergtop in Duitsland, de ‘Devils Bush’ in Engeland – het zijn onderwerpen die we tegenkomen in dit boek.

Het is een uitnodigend boek, uitgegeven door uitgeverij Van de Berg te Almere-Enschede, dat voortborduurt op de oude traditie van het vertellen van sagen en verhalen. De oorspronkelijke sagen en verhalen zijn geïnspireerd op spannende locaties en geheimzinnige plekken in het landschap. Je moet er even aan wennen dat niet alles is wat het lijkt!

De auteur is Jan Tuttel uit Eelde (geboren 1943 in Almelo) die vrijwel zijn hele leven actief is als schrijver, naast zijn andere werkzaamheden.
Als auteur en free-lance publicist schreef hij behalve informatieve- en beleidsteksten ook verhalen en columns, onder meer als Harmjan van Steenwijk (zijn pseudoniem).
Zijn brede kennis en belangstelling blijken uit de veelheid aan onderwerpen waar hij over schrijft: natuur, landschap, cultuurhistorie, meteorologie, luchtvaart, volkscultuur, sprookjes en sagen. Zijn bijdragen verschenen in kranten, vakbladen, tijdschriften en op regionale en lokale radio- en TV-zenders, maar ook in de Enkhuizer Almanak en diverse boekproducties. Jan Tuttel maakte en beschreef tevens wandel- en fietsroutes. Hij is door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in 2005 onderscheiden met de mevr. Faber-Hornstra-prijs voor baanbrekend werk op het vlak van volkscultuur, waaronder de paasvuurtraditie.

Nieuwe Sagen en Korte VerhalenHet boek ‘Nieuwe sagen en korte verhalen’ verschijnt in een gebonden uitvoering met harde kaft, bevat 34 verhalen en telt 150 pagina’s. Het is rijk geïllustreerd met zwart-wit foto’s.
Het boek is te bestellen bij elke boekhandel met vermelding van titel, auteur, naam uitgeverij en ISBN-nummer 978-90-5512-252-3
De verkoopprijs is € 13,50

Zie ook www.streekboeken.nl

Een voorproefje:

10 niet helemaal waargebeurde sagen, legenden en verhalen. Anders gezegd, 'Hoe het ook had kunnen wezen'.
Deze verhalen spelen zich af in Drenthe en Twente en berusten op historische feiten. Een aantal van deze verhalen zijn ook opgenomen in het boek 'Nieuwe Sagen en Korte Verhalen'.

 

 

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.