natuur en landschap
     

 

'EEN EIKEL VAN EEN SPECHT'

In november 1998 maakten we een reis door Zuidwestelijk Amerika, met bezoeken aan nationale parken (zie: National Parks Forever).

In het Sequoia National Park en in 't Yosemite National Park zagen we geregeld de Acorn Woodpecker (Melanerpes formicivorus).
Een specht met zwarte rug, rood petje en de ogen zwart omrand bij een wit voorhoofd, witte wang en keel. Rond de snavel een zwarte bakkes, verder witte buik en witte vleugeltippen. Bij het mannetje raakt het rode petje het witte voorhoofd.
Ze waren altijd met een groepje met een gekakel en gekwetter, net als sprutters bij ons. Het daar gekochte vogelboekje "Stokes Beginners Guide to Birds - Western Region" meldt dat dit soort spechten ook in kolonies nestelt.

Het viel ons op, dat er altijd wel een specht aan het hakken was en dat er altijd vogels omheen klaarzaten met een smalle, lange en puntige eikel in de snavel. Het bleek dat ze bezig waren met hun wintervoorraad.

In Nederland weet je dat vogels, die eikels als wintervoorraad opslaan, het spul in de grond stoppen. In Californië ging het anders. Ligt het aan de rotsige grond, of hakken spechten gewoon liever in hout?
Telegraafpaal, omgedoopt tot eikelpaalZij kozen een houten telegraafpaal, landhek of wand van een blokhut, waar ze een hele serie gaatjes op rij inhakken, van boven tot onder. Groot genoeg voor één eikel.
Alle gaten in het hout werden daarna volgestopt met die duimlange, puntige eikels (welke soort weet ik niet. Er groeien in die regio zo'n zeven soorten eiken)*. Er waren zoveel gaten - alsof de paal geperforeerd of gemitrailleerd was.
Tijdens het fotograferen van zo'n 'gaatjes-en-eikels' paal, werden we hevig uitgescholden door de groep vogels. Weer net eksters of sprutters.

We zagen gammele telegraaf- of telefoonpalen die op instorten stonden en palen van landhekken die er als een vergiet uitzagen. Wij snapten nu ook waarom we zoveel kunststof hekwerken in de 'foothills' van de Sierra Nevada aantroffen.

De Acorn Woodpecker is daar zeer algemeen. Je ziet hem in het lage heuvelland van het Sierra Nevadagebergte met 'oak-pine forests'. Wat hogerop in de Sierra Nevada leven nog vier soorten spechten, in naaldwouden in verschillende hoogtezones.
Maar geen enkele specht is zo'n eikel als deze!

* vermoedelijk toch de Californian White Oak (Valley Oak).

(dit artikeltje is verschenen in 'De Padloper', voorjaarsnummer 1999, kwartaalblad van de KNNV-afdeling Groningen)

Meer informatie over dit vogelbeest, de Acorn Woodpecker of Eikelspecht, is te lezen in het KNNV-blad Natura 1998-5 (pag. 140-141): 'Groepsgedrag van de Eikelspecht', door Femmie Kraaijeveld-Smit & Walter Koenig.

Jan Tuttel
(Wawona, California)

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.