Uit Ontspannen

 

Heerlijk weekendje er tussen uit? Weg van huis: ontspannen, uitwaaien?  Degenen die daarvoor vorig weekend de kust opzochten, rapporteerden dat het 'best leuk' was. Een familie schoot zowat wortel in de warme sauna; de anderen hadden zich prima vermaakt rond de open haard. Vooral daar. Het zomerseizoen (of zoiets) komt er aan en de dagjes-er-op-uit dus ook. Vijftig jaar terug was een dagje fietsen al heel wat: naar de zandverstuiving en duinen, bossen, beken of 'het meer'. Fietspomp, deken en fles drinken mee. Elke regio had zijn geliefde plekjes; in elk familiealbum nog te bezichtigen. Twente en de Achterhoek hadden onderweg veel café's met speeltuin, uitgebreide uitspanningen die nog steeds bestaan. In Drenthe en Groningen is dat opmerkelijk minder het geval. In Noord-Drenthe waren 'de Braak' met doolhof en kettingbrug geliefd, plus 'de Twee Provinciën' mèt speeltuin en schelpengrot. Vanouds was een Drentse uitspanning letterlijk de plek, waar het paard even voor de koets weg kon. Vaak bij herbergen, met op de brede deeldeuren 'Inrit en Doorrit' als opschrift. Veel speeltuin zat er niet bij.

Dat dagje-uit is veranderd. Nu voert de route naar een recreatieve 'dagopvang', waar kroost zich uitstekend vermaken kan. In Drenthe kan het met kinderen diverse kanten op: bijvoorbeeld Verkeerspark-Assen, Speelstad Oranje, Sprookjeshof-Zuidlaren, Kabouterland-Exloo. Het Boomkroonpad in de 'Staatsbossen' bij Papenvoort werd een attractie, waar een gezin ook al een halve dag mee zoet is. Wat vroeger geen echt probleem was (gewoon lastig), was het weer. Nu wel. Hoe meer overdekte spelmogelijkheid hoe beter.

Een kampeerbedrijf heeft dat goed begrepen: camping 'de Meistershof' te Lheebroek heeft een zandbak met speeltuig mooi onder dak gebracht. Uit en toch droog

 

Harmjan van Steenwijk

eerder verschenen in de Drentse Courant/Groninger Dagblad, 24 maart 2001

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.