Drents Eigen

 

Het Drents toeristisch beleid gaat 'om'. Een projectmanager moet gasten in de on-oubollige  doelgroep vangen. Het 'Drents Eigen' is meer eigentijds eigen, maar met verleden, cultuur en verhalen.
Hunebedden blijven in beeld (waar laat je ze anders?), maar er moet een moordstory tegenaan. Fietsen, molens, klompen, eekhoorntjes, schaapskooien, alsmede boel- en oogstdagen met blauwe kielen & rode halsdoeken in luciferdoosjehulsjes op adamsappelhoogte raken hun prioriteit kwijt. Nouja, luciferdoosjes werden al schaars. 

Commissaris der koningin ir. A. Oele stelde indertijd voor Drenthe de digitale toekomst binnen te loodsen door computerbedrijfjes in leegkomende, karakteristieke Drentse panden te vestigen. Het werkte niet, want snelle verbindingen alhier? ADSL achter op de Schaapsdrift? ISDN aan 't end van de Kerkeweg?  Een caféhouder klaagde al, dat de gewone RTV-kabel aan de dorpsrand ophield bij het huis van een gemeenteraadslid. Hij zat met zijn café als eerste in het 'onrendabele gebied'. 'ICT-op-de-heide' wordt geen nieuw 'Drents Eigen'.

Het alternatief vloog ineens voorbij: dinsdag de Chinook-helikopter langs de A28 en woensdag het bericht dat Vliegveld Eelde het beste vliegveld is, want de Noord Nederlandse Aero Club gaat daar -na vestigingsonderzoek- uitgebreide nieuwbouw plegen.
Onlangs werd in het gemeentehuis van Noordenveld  een monument geplaatst ter herinnering aan het Duitse vliegveld Peest. We hebben een pilotenmonument in Havelte. In Paterswolde en Hoogeveen zijn hele wijken naar luchtvaarthelden genoemd. Van Eelde vertrekken meer dan een dozijn geregelde chartervluchten. In Hoogeveen maken ze hypermoderne vliegtuigdelen. We hebben historische resten van voormalige Duitse vliegvelden (Havelte) en 'schijnvliegvelden'.
Als we de KLM-vliegschool nog afleren uit de lucht te vallen, hun leerlingpiloten op autowegen te laten lopen of op invalidenplaatsen en inritten te parkeren, ben je klaar voor de 'Drentse upgrading'. 
Let's Fly Drenthe! 

Harmjan van Steenwijk

eerder verschenen in de Drentse Courant/Groninger Dagblad, 24 februari 2001

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.