Zicht

In de laatste bijdrage voor de zomerstop van deze pagina, iets over de vakantie. Over het zicht op vakantie, hier en verder weg. De meestgestelde vraag afgelopen weken gaat over de vakantiebestemming: "Waar ga je heen?". Vervolgens blijkt de hele wereld bereikbaar. Van Schoonoord tot elk ander schoon oord. Er is dus zicht op de bestemming. 

Er zijn duizend-en-een redenen om ergens naar toe te gaan. Wie naar een warm land gaat, kiest voor de zon en de zomerhitte. Wie naar het hoge Noorden trekt, krijgt lange avonden en nachten die maar niet donker willen worden. Alpengangers komen in een bergklimaat met verrassend snelle weersomslagen. Degene die in Drenthe blijft, heeft bij de bossen ander weer dan aan het Paterswoldse meer. Vraag maar eens aan deze en gene welk weer hij of zij verwacht, of kent van het vakantiegebied. Tien tegen een dat er wat gezegd wordt over de temperaturen van dag èn nacht, of over droogte, dan wel de hevige buien met ernstig ongerief. Soms wil iemand nog wel een hardnekkige wind in het buitenland noemen als mistral, bora of föhn. 

Elke typische plaatselijke windsoort met zo'n eigen naam, heeft gegarandeerd bijzondere eigenschappen. Niet iedereen wordt daar blij van. In onze contreien kennen we dat ook: 'Noordse dampen', als de op het heetst van de dag invallende noordenwind flarden zeemist Drenthe inblaast. Het wordt koud, vochtig en de zon verdwijnt achter flodderige wolken. Het effect is tot bij Assen merkbaar.

In al die gevallen wordt er zelden over het zicht gesproken, hoe ver je kijken kunt. Ook in populaire weerboeken wordt het overgeslagen. Toch is een ver zicht nodig voor een fraai panorama. Of je nu op de Martinitoren staat of op de Grossglockner. Klimaateigenschappen bepalen je pech of geluk. Bij de Grand Canyon heb je helder zicht nodig om ervan te genieten. We spraken landgenoten die daar een week mist cadeau kregen en niets hebben gezien. Ook dichte heiigheid bederft de pret. Door de luchtvervuiling in Californie komt dat steeds vaker voor. Men werkt op uitzichtpunten al met zwarte spiegels om de kleuren nog helder te kunnen zien.

Bij gebergten is de richting waarin ze liggen van belang. Met wat mazzel waaien de dalen lekker door (Vindedalen in Noorwegen) en komt er amper mist. De Hunsrück bezuiden de Moezel, kent ook zulke plekken. Het dorp Morbach noemt zich "die Sonnenstube Deutschlands" omdat mist en wolken amper voorkomen, vanwege de gunstige ligging. Omgekeerd heb je ook regio's waar het altijd heiig is, door fijn stof in de atmosfeer. Warme landen met woestijnen in de buurt hebben dat veel. Zulke heiigheid 'van nature' leverde Amerikaanse gebergten als 'the Great Smokey Mountains' en de 'Blue Mountains' hun naam op. In regio's zonder vocht en stof in de lucht is het zicht verschrikkelijk goed. Onderzoekers op de Zuidpool werden er soms gek van. Het uitzicht hield maar niet op, zodat je orientatie op de loop ging.

Je kunt natuurlijk in Drenthe blijven, dan weet je wanneer je welk zicht hebt. Gewoon 'eem kiek'n'.

Jan Tuttel

eerder verschenen in 't Nieuwsblad van het Noorden, 26 juni 2001

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.