Nestgeur


De strooiploegen staan nog standby volgens het winterschema en toch bulkt het voorjaar er aan alle kanten op los. De bloemetjes en de bijtjes bewijzen dat de krokusvakantie geen hersenschim is. De laatste dagen met een zuchtje zacht weer, blijkt de interesse voor het nestelen sterk toe te nemen. Het begon bij het kauwtje dat bij een hol in een boomstam zat. Dat beest keek om de beurt met een oog naar binnen, waarbij zijn kop omdraaide. Er werd secuur ge´nspecteerd en er werd hevig gewikt en gewogen. Het komt er nogal op aan, waar je je eitjes deponeert. Bij het winterkoninkje moet het mannetje een stuk wat nesten in elkaar zetten, die het vrouwtje allemaal komt inspecteren. Zo'n haaibaaibeestje is niet gauw tevreden. In onze met klimop begroeide wilg, kreeg hij het vorig jaar niet voor elkaar. Zij keurde het steeds af. Of er later wel of niet een broedsel is gekomen in het leegstaande nest, weten we niet. WŔl dat de Vlaamse gaai met grote interesse die boom bleef bezoeken. Hij inspecteert ook nestjes: op eetbare waar als eitjes. Vˇˇr bij ons de wekker gaat, kan hij zijn ontbijt al op hebbenů De merels vechten continue om een stukje tuin. Bij het wintervoer was het al hommeles, maar nu is het gekkenwerk. Ze racen elkaar achterna en jagen elkaar op. In die blinde drift vlogen ze bijna de kat van de sokken, die op de oprit in de zon zat te suffen.

De echte nestenbouwers zijn echt 'driftig' bezig, hun aandrang is onstuitbaar. Duiven roppen met de snavel takjes van els en andere makkelijk 'breekbare' bomen af. Hun slordig nestvloertje kan driemaal uit de boom duvelen, ze stampen er net zo vrolijk weer een vierde gammel takkenplatje in. Hoe hardnekkig ze kunnen zijn, zagen we een keer bij de meteo op het vliegveld. De 'zichtmeters' waren net langs de startbanen ge´nstalleerd. Een lamp straalt een bepaalde lichtintensiteit uit, wat verderop gemeten wordt door een ontvanger. Er zitten holle pijpen voor de lenzen, onder meer tegen vervuiling en het dichtsneeuwen van het glas. Enkele draadjes moeten vogels weerhouden van het medegebruik. De duiven trokken die weg. Er kwamen nieuwe, sterkere ijzerdraden voor, in een rooster. De meter werd opnieuw afgeregeld. Om een lang verhaal kort te maken: ongeveer een week lang sloopten de duiven in hun nesteldrang elke draadversperring. Daarna probeerden ze het eindelijk ergens anders. Sommige vogels zijn gek op metalen constructies. Toen Schoonebeek en omstreken nog vol stonden met jaknikkers, broedde ongeveer de helft van de duiven in die installaties.

Zo zag ik ook eksters bezig om een takkennest te bouwen in de stalen mast, achter het metersgrote reclamebord van Kalmoes berenburg bij het Groninger industrieterrein Euvelgunne. Toen ik daarover een stukje klaar had, was het spul verdwenen door werkzaamheden aan de lichtreclame. Misschien komen ze weer, want bij gebrek aan hoge boom zoeken wat anders. Eksters willen bij mensen zijn, zelfs op industrieterreinen aan de rand van de bebouwde kom. Misschien dat ze speciaal in die mast wilden wezen, vanwege de nestgeur?

Jan Tuttel

eerder verschenen in 't Nieuwsblad van het Noorden, 13 maart 2001

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.