Hop op herhaling

Het is tijd, de hop is rijp en kan geoogst worden.
Op 7 september j.l. is de Nederlandse hopoogst dan ook begonnen. De eerste 60 kisten hopranken met alles er nog op en aan, is al vertrokken naar Poperinge.

Vorig jaar om deze tijd ging het hier ook over hop. Vandaag is hop dus 'op herhaling'. Dat heeft natuurlijk een reden. 
In 1999 was het stukje doordrenkt met hophistorie. Het ging over het verleden, over de rol van de hopteelt in Noord-Drenthe, over de veld- en straatnamen die daar aan herinneren en de hopbel in het wapen van de voormalige gemeente Peize. Het eindigde met een plannetje om weer een echte 'hoppenkamp' te stichten, een soort openluchtmuseum over de vroegere hopteelt, samen met voorbeelden en materiaal van de modernste hopteelt in Duitsland, TsjechiŽ en Amerika. Daarna gebeurde er van alles.

In dezelfde krant stond iets over de Gulpener Bierbrouwerij die notabene weer inlandse hop wilde hebben. Diezelfde dag kwam er ook commentaar uit Peize. Ze hadden al een historische hoptuin! 
Twee maanden daarna kwam een ander gebruik van de hopplant in het nieuws bij een Nederlandse uitvinding. En in maart 2000 mocht ik een inleiding houden bij de presentatie van het boek van Geert Rossing 'Speuren naar sporen van de hopteelt in Peize'. Hop bleek springlevend, het kwam vol in de belangstelling. De hopteelt en het gebruik van hop komt terug - de hop zŤlf is 'op herhaling'.

In Peize, het centrum van de vroegere Drentse hopverbouw, wordt een hopkwekerij 'oude stijl' in ere gehouden. Een werkgroep met leden van de historische vereniging, de IVN-afdeling en buurtbewoners hebben zo'n 80 planten in 'hoppekuilen' in beheer.
Niet in productie, want dat is een ander verhaal. Anders hadden ze misschien een beetje hopolie (een extract uit de hopbellen) kunnen verkopen aan Ed Schake uit Aalsmeer. Hij brengt de vinding van Theo van Ophuizen en dokter Couwenbergh op de markt, het 'Slaapkussen' tegen slapeloosheid. Via een slim systeem verdampt een beetje etherische olie, waarin hopextract zit verwerkt. 
Vanouds is de hopplant gebruikt als kruid tegen slapeloosheid, maar zo'n bos ritselende hopbellen is minder handig dan dit systeem. Er zijn na de testperiode aardig wat slaapkussens verkocht, maar dit nieuwe 'hopproduct' wordt op 26 september a.s. op de Varena-beurs officieel geÔntroduceerd.

De meeste hop gaat naar de bierbrouwerijen. Het wordt toegevoegd als extract of als geperste korrels. De Gulpener Bierbrouwerij wil alle ingrediŽnten uit Limburg halen; ze maken 100% origineel Limburgse bieren.
Sinds vorig jaar hebben ze bij Reijmerstok een eigen hopkwekerij, goed voor het 'hoppen' van 10.000 hectoliter bier. De heer D. Heitzer vertelde me, dat ze donderdag j.l. de eerste dagoogst hadden weggebracht. 

In Poperinge, centrum van de Vlaamse hopverbouw, kan de oogst verwerkt worden, gewoon in de dichtstbijzijnde drogerijen (eesten) en werkplaatsen. 
'Gulpener' verbouwt het nieuwe ras 'Hallentauer Taurus', een bitterhop met hoog alfazurengehalte, redelijk bestand tegen bladziekten en schimmels en met een hoge opbrengst. Echt commercieel kunnen ze pas hop kweken als er 15-20 ha nieuwe hopvelden worden aangelegd, met laagblijvende rassen in heggen geplant, die machinaal geplukt kunnen worden. De hoppekuilen met hopstaken en opgebonden ranken blijven hophistorie. Zoals in Peize te zien is.

Jan Tuttel

eerder verschenen in 't Nieuwsblad van het Noorden, 12 september 2000

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.