|
Boekenmarkt
Wie lezen leert, is de pineut.
Hij/zij moet ontelbare letters verwerken in de rest van zijn leven, in alle mogelijke vormen en samenstellingen. Voor het gemak is dat hanteerbaar gemaakt in drukwerk, waarvan boeken vaak de dikste uitvoering zijn.
Boeken hebben een bepaalde gebruikstijd, waarna ze mogen rusten. Vroeg of laat komt het moment waarop de eigenaar (of de eigenaar van de nalatenschap) besluit er 'iets mee te doen'. Nòg een keer lezen is uitstel van die beslissing.
Dan resten er twee mogelijkheden: de boekerij afvoeren als oud papier, of ze een tweede leven gunnen bij een ander. Als boeken mogen blijven leven, praat je over gebruikte of tweedehands boeken. De keuze om gebruikte boeken te slijten kan door zucht naar gewin ingegeven worden, of door liefde en eerbied voor het boek. Boekenliefhebbers neigen tot het laatste.
Beheerders van een boekennalatenschap 'gooien het op de markt'. Dan kom je terecht bij antiquariaten, tweedehandsboekhandels, boekenmarkten en rommelmarkten. Dat levert zowel problemen als kansen op. Niet alleen voor de aanbieder, ook voor een boekensnuffelaar en zeker voor de 'gebruikte boeken'-markt.
Als dat laatste goed uitpakt, kan het zelfs leiden tot een aantrekkelijke bezigheid. Diverse plaatsen hebben er een interessante positie door gekregen, als 'boekenstad' zoals Bredevoort, of als boekenmarkt zoals Deventer. Hoe zou Drenthe in de markt liggen? Zijn er kansen voor Orvelte of Assen?
Er zijn antiquariaten van Vaals tot West-Terschelling. In Drenthe e.o. zitten ze in elk geval in Groningen, Assen, Norg, Eext, Nieuw-Buinen, Meppel en Steenwijk. Boekenmarkten zijn er in Hoogeveen, Steenwijk, in het bezoekerscentrum nationaal park Dwingelderveld, Groningen en afgelopen zomer was een kleintje op Bartjes-midweek in Assen.
Goede boekenmarkten worden opgezet samen met antiquariaten, zodat er een breed (òf gespecialiseerd) en kwalitatief goed aanbod is. Dat is heel wat anders dan rommelmarkten, waar boeken verschijnen die vaak nog te duur aangeboden worden ook!
Een boekenmarkt is voor boekensnuffelaars, maar zo'n massale manifestatie als in Deventer schrikt velen weer af. Bredevoort heeft een sterke positie, want er zitten meer dan 20 antiquariaten. Deventer telt er nu tien.
Voordat je in Orvelte, Diever of Assen zoiets krijgt, moet je echt beter zijn dan Groningen en Steenwijk. "Elke plaats wil ook wel een boekenmarkt", zei een van de
boekhandelaren, "maar het ontaardt vaak in een ongeregeld zootje". De kunst is om de groep boekenliefhebbers te interesseren.
Kwestie van assortiment, kwaliteit en bij elkaar kruipen, want samen máák je die gelegenheid. Je moet mensen trekken. De Slegte draait de grootste omzet in de winkels
van het westen. Dat is de vraagkant.
Het aanbod bepaalt ook de mogelijkheden. Encyclopedieën is weinig 'verlet om'; van de aangeboden literatuur is het merendeel niks waard (veel 'pulp', zei een inkoper). Thematische boeken (zoals scheepvaart, paardensport, treinen, topografie, cultuurhistorie) scoren beter.
Studieboeken verouderen tegenwoordig snel. Een nieuw verschijnsel, dat de zaak ook op zijn kop zet, is internet. Er zijn miljoenen titels beschikbaar, over de hele wereld. Een lang gezocht Duits standaardwerk over 'het vuur in religie en traditie' (o.a. vanwege
paasvuren) is via internet gevonden. Bij een antiquariaat in Montrouge in Frankrijk.
De boekenmarkt is toch wel erg groot geworden.
Jan
Tuttel
eerder
verschenen in 't Nieuwsblad van het Noorden, 26 september 2000
Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.
|
|