Ufo's

 

Alles wat je ziet vliegen maar niet kunt identificeren, is een ufo. Die afkorting staat voor 'unidentified flying object'. Weet je op een gegeven moment wŤl wat het is, dan gaat het griezelige er ook vanaf. Tegenwoordig stikt het van de ufo's. Het betreft vaak vliegtuigen, die als 'spy in the sky' opereren.Vroeger zat er een piloot in, zoals in 1960 toen de Russen het Amerikaanse spionagevliegtuig Lockheed U-2 neerschoten. De piloot Garry Powers raakte krijgsgevangen. Vorige week meldden de Afghanen dat ze een onbemand spionagevliegtuigje van de CIA hadden neergehaald. Het Pentagon en de CIA ontkennen zulke 'drones' daar te gebruiken. Boven Irak zijn de laatste weken wel twee van die dingen neergeschoten. Ze waren van het, op afstand bestuurde, onbemande type Predator, die 3,2 miljoen dollar per stuk kosten. Toevallig kwam op 6 september een ander onbemand observatievliegtuigje opduiken. Het betrof de Altus II-drone, die ook op afstand bestuurd wordt en op proef gebruikt is bij de grote bosbranden in CaliforniŽ. Dat vliegding heeft een speciale Tv-camera en wat digitale sensors en scanners, waarvan de beelden naar de InMarsat-satelliet geseind worden  Die stuurt de gecodeerde informatie terug naar aarde, waar speciale ontvangststations de mikmak via internet beschikbaar stellen voor de brandweerploeg in het wild. Binnen 10-15 minuten hebben ze een goed beeld van de toestand, wat ze met geen mogelijkheid anders hadden kunnen ontdekken.

Zulke vliegende dingen zijn aanvankelijk geheim. Ze vliegen, maar niemand herkent ze. Dus zijn het ufo's. Dat was ook het geval met speciale vliegtuigtypen, als de lang geheim gehouden Lockheed SR-71 Blackbird, die in 1962 voor het eerst loskwam. Nog gekker was het in 1981 met de Lockheed  F-117 Nighthawk die stealth-eigenschappen kreeg, zodat hij voor de radar ook onzichtbaar was.

Wat wij er mee te maken hebben? Menigeen wil ufo's zien. Zoals die meneer vanuit zijn kamer bovenin een hoge flat. Met het licht vol aan, zag hij (door het dubbelglas) een ufo, zo meldde hij. Met al die reflectie en refractie bleek het gewoon om de schitterende ster Sirius te gaan. Deze krant meldde op 15 september 1992  wel, dat een geheim supersoon vliegtuig boven het Noorden een geweldige knal veroorzaakte, die veel schrik en angst tot gevolg had. Veel waargenomen ufo's blijken op experimentele vluchten terug te voeren te zijn. In augustus werd een Amerikaans onderzoek gepubliceerd. Drie databases met honderden waarnemingen van 18 maanden, van met name driehoekige en deltavormige ufo's werden geplot op een luchtvaartkaart. De meeste waarnemingen zaten bij bepaalde luchtmachtbases en op routes van fabrieksvliegvelden naar 'verboden gebieden' waar supergeheime proefnemingen plaatsvinden.

Gewone rare dingen kunnen ook ufo-angst opleveren. In Kansas City raakte een van zijn mast losgeslagen luchtschip op drift. De donderdag voor 'Terrorist Tuesday' schrok de oostkust van Amerika op door een hemelvuurbal  in de ochtendschemering. Het bleek een oude Russische SL3-ruimteraket, die na 26 jaar terugviel en in de atmosfeer verbrandde. Het is een van de 17.000 ruimtevaartresten, die sinds de eerste ruimtesatelliet in 1957 op aarde teruggekomen zijn. US Space Command houdt nog ruim 8000 stuks losdrijvend ruimteschroot in de gaten. Ze komen ook nog weerom. Als ufo eerst.

Jan Tuttel

eerder verschenen in 't Nieuwsblad van het Noorden, 25 september 2001

 


Copyright 1995 - 2008 Han Tuttel. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form, including digital,
without the prior consent and written agreement by the author.